Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος για την λευκή ψήφο


Όσον αφορά το θέμα της λευκή ψήφου που ταλανίζει τα μυαλά μας τόσο καιρό τώρα, προσθέτω την απάντηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργου Κατρούγκαλου σε ερώτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην εκπομπή του.
ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για λευκά-άκυρα-αποχή by elegr
Ακούστε τον συνταγματολόγο Γιώργο Κατρούγκαλο (ιδρυτικό μέλος της ΕΛΕ) στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Ένα κόμμα με το 15% του εκλογικού σόματος με ένα 50% αποχή πάει στο 30%. Αν δε, συνδυαστεί και με ένα 20% λευκά, τότε έχει και αυτοδυναμία. Αναφορικά με την φήμη ότι με 50% αποχή ή 50% άκυρο αλλάζει όλο το σύστημα δεν βγαίνει κανένας κτλ…
Bottom line: η λευκή ψήφος είναι άκυρη και απλά ένα στατιστικό. Ένα στατιστικό!! Απλά!
Αυτό, όμως, που παραμένει και στριφογυρίζει στο μυαλό είναι η παρατήρηση ότι τελικά η αποχή, τα άκυρα (μορταδέλες κτλπ) και τα λευκά βοηθούν (εκτοξεύουν βασικά!) το πρώτο κόμμα! Όσο μεγαλύτερη η αποχή, τόσο πιο δυνατό το πρώτο κόμμα!
Και τα υπόλοιπα φυσικά ωφελούνται, γιατί το ΚΚΕ, παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να έχει λιγότερες έδρες στη Βουλή και κάποιο που τώρα είναι εκτός θα μπορούσε να διεκδικήσει κάποια έδρα.
Προσωπικά, θεωρώ υπερβολικά ποταπό για κάποιον να δικαιολογήσει ή να ταχθεί υπέρ οποιουδήποτε κόμματος της Βουλής. Το να είσαι μικρό κόμμα δεν είναι δικαιολογία για την αδράνεια . Από τη στιγμή που είσαι μέσα στη Βουλή, γνωρίζεις και φέρεις ευθύνη. Αλλά κανένα κόμμα δεν ενημερώνει τους πολίτες, παρά μόνο όταν περιμένει κάποιο όφελος απ’ αυτό.
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια: